top of page

ניקוי פיות

פיות מתלכלכות, וכמה מסובך יכול להיות לנקות אותן? כאן אבדוק כמה דרכים לנקות סוגים שונים של לכלוך. כאשר מנגנים, לא רק אוויר ולחות נכנסים אל תוך הכלי, אלא עוד הרבה חלקיקים קטנים, והצעירים מביניכם מוזמנים לשאול את המורה לביולוגיה אילו בדיוק (אם יש לכם מורה לביולוגיה כמו שהייתה לי בטח תעדיפו לוותר על התענוג).

 

בתור התחלה אפשר פשוט לשטוף את הפייה כל פעם אחרי שמנגנים. שטיפה במים מספיקה וכדאי להקפיד לא להשתמש במים חמים מדי שיכולים לפגוע בה. מים פושרים זה מצוין, ולייבש לאחר מכן. אבל לא כל פעם אפשר לשטוף את הפייה, ולפעמים מתעצלים או ממהרים. אם עובר הרבה זמן והפייה יותר מלוכלכת מהרגיל אפשר לשטוף גם עם סבון.

יש עוד סוג של לכלוך, אבנית שמצטברת במשך הזמן. ניקוי קבוע של הפייה במים יכול לעזור ולהאט את ההצטברות. הלכלוך לא יורד במים וגם לא בעזרת סבון, אז איך בכל זאת ניתן לנקות אותו? אני מתכוון לבדוק כל מיני אפשרויות וחומרים ומקווה למצוא תשובה לשאלה.

הנה הפייה הראשונה שאבדוק. זו פייה בת חמש עשרה שנים בערך. אתם יכולים לראות את הלכלוך המצטבר בתמונה. לא המון, אבל זה בדיוק הסוג שקשה להוריד. אפשר לגרד את הלכלוך עם מכשיר כלשהו, אבל אפילו מכשיר פלסטיק יכול לשרוט את הפייה. מבחוץ זה רק אסטטי אבל פציעה של הפייה במקום לא נכון יכול להרוס אותה. לפיות עשויות זכוכית או מתכת זאת אופציה אפשרית אם הכלי באמת לא שורט אותה. הדרך האידיאלית היא חומר שירכך או ימיס את הלכלוך אך לא יפגע בפייה.

החומר הראשון שאנסה הוא חומר מיוחד לניקוי פיות. הוא מיוצר על ידי אדם המתמחה באביזרי ניקוי ושמירה על הכלי ויש לי ניסיון טוב מאוד עם מוצרים אחרים שלו. השימוש פשוט: שמים מעט חומר בכוס, מוסיפים מי ברז פושרים, משרים את הפייה כחמש עשרה דקות ושוטפים במים. כששמתי את הפייה בחומר מייד נראו סימני תסיסה שמעידים על כך שהחומר משפיע. לאחר כמה דקות ניתן היה לראות שקורה תהליך כימי כלשהו, במיוחד באזורים המלוכלכים. לאחר חמש עשרה דקות הוצאתי את הפייה, שטפתי במים ו... לא נראה שום שינוי. כל הלכלוך הקשה עדיין שם. לעומת זאת לא נראה שהחומר פגע בפייה באיזושהי צורה.

 

התייעצתי עם היצרן והוא הסביר שהחומר לא מיועד לניקוי לכלוך קשה מסוג זה, אלא כתחליף לסבון. ההבדל הוא שהחומר הוא סוג של חומצה, אך לא חזקה מספיק כדי לפגוע בפייה, ואמורה לרכך את הלכלוך לפני שימוש בחומצה חזקה יותר כדי להפחית את זמן ההשריה. הגיע הזמן לנסות את החומר הבא.

 

לפעמים לא רק החומר משנה, אלא גם הזמן שיש לו להשפיע. החומר הבא שניסיתי הוא סוג של ממיס. הוא מיועד לניקוי בעיקר של דברים שומניים שסבון לא מצליח להוריד, אך הוא לא חזק ורעיל כמו סודה קאוסטית למשל. שמתי את החומר על הפייה ושפשפתי עם מברשת ניילון. לא היה שום שינוי, לא לטובה ולא לרעה. לפחות החומר לא פגע בפייה.

הניסיון הבא היה אלכוהול. ניקיתי בעזרת מנקה אוזניים ספוג באלכוהול ולא נראה שום שינוי. יש חומרים שעלולים לגרום לכל מיני דברים מוזרים, אחד מהם הוא שינוי הצבע, לרוב לחום או ירוק. פיות ישנות מסוימות של סלמר ידועות בהפיכתן לירוקות. השינוי רק אסתטי ולא באמת פוגע מעבר לזה. הפייה בניסוי כבר הפכה לירוקה במשך הזמן ולא היה אכפת לי לנסות. האלכוהול באמת שינה את הצבע, אבל הוא דווקא הפך את הגוון החום ירקרק לכהה יותר, והחלטתי לנסות להשרות את הפייה באלכוהול. לאחר שטיפה וייבוש נראה שהלכלוך חזק מתמיד והצבע השתנה לגוון קצת אחר אך לא ברור במיוחד. פייה אחרת שבדקתי דווקא לא הושפעה כלל מהאלכוהול והצבע נשאר שחור לגמרי.

החומר הבא שניסיתי גרם לי להיות יותר אופטימי: חומץ. זה לא חומץ המיועד למאכל אלא חומצה סינתטית, והשמועה אומרת שזה החומר האידאלי לאבנית. בהתחשב בסוג הלכלוך נראה שיש סיכוי לא רע. החלטתי לנסות פייה אחרת, אפילו מלוכלכת יותר. החומץ כבר מדולל אז אין צורך להוסיף מים.

והנה הפייה לאחר השריה של כעשרים דקות בחומץ:

ניתן לראות שכמעט אין זכר ללכלוך העקשני. הגוונים השונים בפייה נגרמים מהצילום וזאת רק אשליה. החומץ לא גרם לשום שינוי בצבע הפייה וניקה אותה מצוין. ישנם רק כמה שרידים שטחיים ללכלוך, והשריה ארוכה יותר אולי תעזור. השרתי את הפייה השנייה רק כמה דקות בחומץ כדי לראות אם זה יספיק, וירד מעט מאוד לכלוך. המסקנה היא שנדרשת השריה ממושכת יותר וכדאי לנסות לפחות עשר דקות, אבל אולי אפילו חצי שעה. קשה לי להאמין שצריך יותר מזה. כבר ראיתי פיות ששינו את הצבע גם מחומץ, לעומת זאת לאף אחת מהפיות בניסוי זה לא קרה. החומץ הוא (באופן מפתיע) חומצה, וכנראה שהיא לא מספיק חזקה כדי לפגוע בפייה אך מסוגלת להוריד את הלכלוך.

החומר האחרון שניסיתי הוא חומר לניקוי אבן מקומקומים. סוג הלכלוך נראה די דומה ויכול להיות שחומר כזה יעזור. לקחתי פייה אחרת, ולאחר השריה של כשתיים או שלוש דקות (הזמן המומלץ בהוראות)  נראה שינוי קטן. החלטתי לנסות ולהשרות את הפייה לזמן ממושך יותר. לאחר כחמש דקות נראה כבר שיפור גדול. לאחר כמה דקות נוספות הלכלוך נעלם לחלוטין.

החומר הזה הוא חומצה חזקה ויש חשש לפגיעה בפייה, ולכן התייעצתי עם מומחה לכימיה שהוא במקרה גם נגן קלרינט. החומצה הזאת באמת חזקה, ושימוש סדיר בו יכול לפגוע בפייה מגומי קשיח. חומצה חזקה יכולה להאיץ את תהליך החמצון. השאלה היא כמה זה באמת משנה, מפני שניקוי כזה לא נעשה באופן סדיר, אלא רק פעם בזמן רב. אני משער שכחמש דקות בחומר כזה מקבילות לכחצי שעה בחומץ.

המסקנה היא שחומץ פועל מצוין וגם חומר לניקוי אבן מקומקומים. בשני המקרים צריך להשרות את הפיה בחומר לפחות כמה דקות (כדאי לבדוק כל כמה דקות ולהוציא כשהפייה נקייה). החומצה להורדת האבן חזקה ומהירה הרבה יותר, אך למי שלא רוצה להסתכן כדאי להסתפק בחומץ. שטיפת הפייה עם סבון תעזור לסוגי לכלוך מסוימים ושטיפה של הפייה במים מדי פעם תעזור למנוע הצטברות של לכלוך.

 

החומר לניקוי אבן רעיל וכדאי להיזהר כשמשתמשים בו, שלא יתיז בטעות לעיניים. אם רוצים לחטא פייה ישנה או משומשת כדאי לשטוף עם סבון, וכדאי לשטוף במים וסבון גם לאחר השריה בחומר חומצתי. ההשפעה של חומרים מסוימים על הפיה עצמה, כגון שינוי הצבע, תלויה גם בחומר ממנו עשויה הפייה. פיות פלסטיק או גומי קשה עשויות מהרבה סוגים שונים של חומרים ולא תמיד ניתן לחזות זאת מראש. ברוב המקרים שבדקתי לא היה שינוי.

הבדיקות והחומרים שהזכרתי כאן מתייחסים לפיות מגומי קשה. פיות פלסטיק לא שונות בהרבה אך יש סוגי פלסטיק רגישים יותר מאחרים. פיות זכוכית כמובן עמידות מאוד ושום חומר שהזכרתי לא יפגע בהן בשום צורה. מצד שני צריך להיזהר במיוחד שלא ישברו. פיות מתכת גם לא מאוד רגישות לרוב החומרים אבל יש חומרים שכן יפגעו בהן, ולכן כדאי לשים לב אם קורה משהו (למרות שבדרך כלל הן מושפעות מחומרים מאוד חזקים כמו סודה קאוסטית). ישנן גם פיות מעץ ואיתן הייתי נזהר. לא בטוח שכדאי להשרות פיית עץ בחומצה מחשש שהחומר ייספג בעץ ויישאר ריח למשך זמן. הייתי ממליץ להסתפק בשטיפה מדי פעם, בסבון עם צריך. אך לאחר שטיפה עם סבון לפעמים שכבת העץ העליונה מתייבשת וכדאי לשקול שימון קל. במקרה הצורך ניתן להשרות גם פיות עץ בחומץ, הוא לא יהרוס או יפגע בפייה. כדאי להתחיל מזמן קצר יותר, כחמש דקות ולהמשיך במקרה הצורך.

bottom of page