top of page

שימון המכניקה

 

מבחינות רבות כלי נשיפה דומים לכל מכשיר מכני אחר. אפילו ציר פשוט של דלת אינו שונה מאוד. במקרים רבים מנגנונים כאלה צריכים להיות משומנים. כאן אתאר את הסיבות לשימון המנגנונים המכניים של כלי הנשיפה ואסביר איך לעשות זאת, ובאילו חומרים מומלץ להשתמש.

מה צריך לשמן? החלקים שזקוקים לשמן הם אלה שבהם יש חיכוך בין שני חלקים מתכתיים, כגון הצירים שעליהם בנויים הכפתורים. קיימים שני סוגים עיקריים של צירים: צירי בורג מוט וצירי בורג שפיצי (ישנם לא מעט סוגים של ברגים שפיציים אבל לצורך ההסבר אתייחס לכולם כסוג אחד).

כל בורג (מוט או שפיצי) מחובר על תומכים. בתמונה נחתן לראות ציר עם בורג מוט וציר עם בורג שפיצי. ציר בעל בורג מוט בנוי כצינור ונע על מוט ארוך שמחובר בהברגה באחד הקצוות. ציר בורג שפיצי הוא מוט מלא בעל חור בכל אחד מקצותיו, שנע על שני ברגים קצרים, אחד בכל תומך. בדרך כלל תמצאו ברגי מוט בכפתורים קצרים יחסית, וברגים שפיציים בכפתורים ארוכים, אך יש מקרים יוצאי דופן.

קיימות מספר סיבות שבגללן כדאי לשמן את המנגנונים המכניים.

במנגנון יש חיכוך, וחיכוך ללא שמן יגרום לשחיקה מהירה יותר שתוביל לחופש וחוסר דיוק בכוונון. ניתן לתקן את החופש, אך זהו תיקון שדורש זמן רב וכדאי להקטין את הצורך בו על ידי שימון המנגנונים. בנוסף השמן משקיט את המנגנונים וגורם לתנועה חלקה יותר של הציר.

 

באיזה שמן כדאי להשתמש?

כמעט כל שמן מכונות סביר יכול להיות בסדר, לפחות באופן ראשוני, אך יכולות להיות בעיות. שמנים רבים מכילים תוספים לצרכים מסוימים. אלה תוספים שלא עוזרים בשום צורה ויכולים אפילו להזיק בטווח הרחוק. לדוגמה שמנים מסוימים יכולים להתאדות ולהשאיר תוספים דביקים. הרבה פעמים נתקלתי בבעית חיכוך בכפתור, וכשפרקתי אותו התגלה בינו לבין הבורג חומר דביק וצמיגי מאוד. בנוסף חשוב שהשמן יגיע למקום שאליו הוא צריך להגיע, וגם יישאר שם.

 

בהתחשב בכל הסיבות האלה, אני משתמש וממליץ על שמן ללא תוספים מיותרים. באופן כללי כזה שמן אפשר למצוא במספר סוגי צמיגות: דליל, בינוני וסמיך. השמן הדליל חודר טוב מאוד אל הרווחים הקטנטנים אך הוא לא טוב במיוחד להשקטת רעשים ומניעת חיכוך, וסיכוי גבוה שהוא ימצא את דרכו החוצה. השמן הבינוני מצוין. הוא חודר טוב מאוד למקומות הנכונים וגם נשאר שם. הוא גם משקיט בצורה טובה. השמן הסמיך גם מצוין. הוא משקיט מאוד (למרות שלא תמיד יש צורך), אך מצד שני קשה לו לחדור אל המקומות הרצויים.

 

סוג השמן תלוי בסוג הכלי והכפתור.יש מקרים שעדיף להשתמש בגריז במקום שמן, אך בשביל לעשות זאת אין ברירה אלא לפרק את הכפתור (לשימון יסודי מפרקים את הכפתורים בכל מקרה).

 

אני משער שיש שמנים מתאימים שניתן למצוא בארץ, אך אני משתמש בשמן מיוחד למנגנונים מכניים של כלי נגינה שהם בעלי התכונות הנדרשות. הם גם לא זולים, אך דרוש כל כך מעט שהשמן מספיק להרבה יותר משמונה ימים! השמנים שאני יכול להמליץ עליהם הם של החברה Alisyn והחברה Ultimax. שתיהן מציעות שמנים במספר צמיגויות.

 

איך משמנים?

התשובה הראשונה היא שזה תלוי. שימון סטנדרטי לא יתאים לכלי בעל חופשים רבים בכפתורים ורעש מתכתי מכל עבר, או כלי שבו הכפתורים זזים בקושי בגלל דביקות או בעיות אחרות. במקרה כזה הכלי כנראה זקוק לתיקון הרבה יותר מורכב, והשימון נעשה בצורה יסודית כאשר הכפתורים והברגים מפורקים. לעומת זאת כלי ששומן בצורה יסודית בעבר, או כלי במצב טוב, שלא זקוק לכזה סוג של תיקון, כדאי לשמן בצורה שאסביר מיד.

השימון נעשה כאשר הכפתורים עדיין על הכלי, והשמן מגיע אל המקום הרצוי באופן קפילרי. לכן אשתמש ברוב המקרים בשמן בעל צמיגות בינונית, אך לפעמים, בעיקר בכפתורים שבהם נדרש מעט יותר חופש, אשתמש בשמן סמיך. בתמונה הבאה ניתן לראות דוגמה לכפתור בעל בורג מוט וכפתור בעל בורג שפיצי. בשני המקרים מסומן המקום בו צריך לשמן. חלק מהשמנים מגיע בבקבוקון מחט בעלת חור קטנטן ונוח לשימון. במקרים אחרים צריך להיזהר לא לשים יותר מדי שמן ואפשר לעשות זאת בעזרת מחט, קיסם, או כל דבר דומה. הניחו טיפת שמן בין כל חיבור של כפתור עם כפתור אחד או תומך. כמות השמן הדרושה בדרך כלל קטנה מאוד, כגודל גרגר סומסום. השמן צריך לחדור אל הציר, וכדאי ללחוץ על הכפתור ולהחזיר אותו כמה פעמים. אם נשאר שמן כדאי לנגבו. לפעמים נראה שהשמן לא חודר אל תוך החריץ הקטן, וזה יכול להיגרם משמן סמיך מדי. לפעמים השמן חודר אך כעבור כמה שניות הכפתור חוזר להתנודד ולהרעיש, אם השמן דליל מדי.

אם כבר משמנים, כדאי לשמן גם מקומות נוספים כמו רולרים בסקסופון שיכולים לרטוט ולהרעיש (לרוב בגריז), את חיבורי כפתורי הצד בקסקופונים כגון Mark VI, הנוטים להישחק ולהרעיש, או את מנגנון האוקטבה. שימו לב לא לשים יותר מדי שמן, עדיף לשים פחות מדי ולא להגזים.

 

אני ממליץ לשמן את המנגנונים בין פעמיים בשנה לפעם בשנתיים, תלוי בכמות הנגינה. כלים מסוימים יכולים לעבור שנים ללא שימון בלי שום בעיה, לעומת כלים אחרים שדורשים שימון לעתים קרובות. במקרה שאינכם סומכים על עצמכם בשימון המנגנונים, או כאשר יש בכלי בעיות רציניות יותר, כדאי לפנות למתקן.

bottom of page