top of page

הצצה בסדנת התיקונים

כשחשבתי לכתוב את המאמר הזה, לא הייתי בטוח איך לקרוא לו. לא מעט אנשים שמבקרים כאן שואלים אותי על ה"מעבדה" או "הסדנה" או שם אחר כלשהו. סדנה לתיקון כלי נשיפה לא שונה מאוד מתחומים אחרים. יש כלים מיוחדים ויעודיים אבל חלק מכלי מהכלים דומה או אפילו זהה לכלי תיקון מתחומים אחרים. פירוט כל הכלים והאביזרים כמעט בלתי אפשרי, בטח שלא במאמר באורך סביר... החלטתי להתמקד בחלק מהכלים והאביזרים העיקריים.

התמונה הבאה מתמקדת במרכז שולחן העבודה עצמו. הכלים מאורגנים כך שהגישה הנוחה ביותר היא לכלים שבהם משתמשים הכי הרבה. אפשר לראות שחלק מכלי העבודה פשוט נמצא בערימה על השולחן. בכלים אלה משתמשים כמעט כל הזמן וגיליתי שאין דרך נוחה יותר. אני זוכר את הפעם הראשונה שסבא וסבתא שלי ראו את הסדנה. סבתא שלי שאלה אם זה נוח בצורה כזאת. סבא שלי, שעוד היה בחיים ואפילו שמע בקושי, ובעברו היה מהנדס ואיש טכני מוכשר מאוד, מיד ענה לה: "ככה זה הכי נוח! ".

כלים נוספים נמצאים במעמדים מסביב לאזור העבודה המרכזי והתמונה הבאה המתמקדת באזור זה. כאן ישנם מברגים נוספים, שמנים, דבקים, חומרים וכלים רבים נוספים. כלים מיוחדים כמו סווג'ינג קולט (כלי להידוק מכניקה), מרחיבי חורים לברגים שפיציים או למשל מגהצי ומכווני כריות.

 

בקצה השמאלי של התמונה אתם יכולים לראות את הכוהלייה. אני משתמש בה בעיקר להחלפת כריות. לפעמים אני משתמש באחד המבערים, במחמם חשמלי, או מחמם על ידי אוויר. לעומת כל אלה הכוהלייה מיושנת ופשוטה אבל אני אוהב את האווירה ה"עתיקה" שלה ובמקרים מסוימים היא נוחה משאר הכלים.

פלאיירים הם חלק מהכלים החשובים בתיקון כלי נשיפה וישנם לא מעט סוגים. שלושת פליירים העיקריים נמצאים על השולחן וכל הזמן בשימוש. ניתן לראות אותם (בקושי) בתמונה הראשונה. פלאייר קטן ושטוח, פלייר "ברווז" (פלאייר גדול עם מלתעות שטוחות כמו מקור של ברווז ופלאייר בעל מלתעות שטוחות ומקבילות.

פליירים נוספים ניתן לראות בתמונה הבאה. פרט לפלאיירים הרגילים ישנם פלאיירים מיוחדים, למשל להתקנה, מתיחה והוצאה של קפיצים, להידוק המכניקה, וכו'. במגירה נמצאים גם כלים נוספים, כמו שייפנים למיניהם, פטישים, ועוד. חלק מהכלים משמש למספר מטרות, ולפעמים הן בלתי צפויות. למשל, הפטיש עם החור הקטן בידית משמש גם ליישור ברגים עקומים.

בתמונה הבאה ניתן לראות כלים ייחודיים יותר לתיקון כלי נשיפה. גם כאן יש מברגים, אך אלה מברגים חזקים במיוחד ובעלי ידית ארוכה מהרגיל. המברגים הללו שמורים ומיועדים למקרים של ברגים חלודים או תקועים. לפעמים קצה המברג מושחז ומלוטש בצורה מיוחדת למטרה זאת.

 

בקופסאות כלים ליישור והידוק של צירי כפתורים. בעומק המגירה נמצאים כלים להתאמת צוואר סקסופון, או ראש ורגל של חליל, ועוד.

בסדנת תיקון כלי נשיפה יש גם לא מעט חומרים ואביזרים להחלפה. בתמונה הבאה ניתן לראות את חלקם. בין השאר על המדפים כריות לסקסופונים, קלרינטים וחלילים, קפיצי מחט וקפיצים שטוחים מפלדה כחולה ופלדת אל חלד, שעמים, לבדים ושלל חומרים שונים (את חלקם ניתן לראות בעמוד אוברול - חלק 2).

 

אני משתדל לנסות סוגים רבים של חומרים מכיוון שבשנים האחרונות יש התקדמות בפיתוח תרכובות וחומרים סינתטיים, חלקם מוצלח וחלקם לא כל כך. למשל, גיליתי את הלבד הסינתטי שבמקרים רבים עדיף על לבד אמיתי. או לדוגמה שעם-גומי, שהוא סוג של תרכובת וחומר עמיד יותר ומתאים במיוחד לקישורים. לעומת זאת, ישנם שעמים סינתטיים שבדקתי ופסלתי אותם לשימוש מכל מיני סיבות, כמו רגישות לחומרי ניקוי מסוימים, מעיכות, או בעייתיות בהדבקה.

באותה תמונה נמצא המגנהליק (magnehelic). זהו מכשיר הבודק דליפות אוויר, בעיקר מקלרינטים וחלילים. לידו מבער, פלאיירים וכלים נוספים.

המכונה בתמונה הבאה היא מחרטה. למי שלא מכיר, זוהי מכונה התופסת חלקים, בדרך כלל גליליים, ובאמצעותו ניתן לעבד אותם בכל מיני דרכים. המחרטה היא לא כלי שבו משתמשים הרבה מאוד, אך היא מאפשרת תיקונים מסוימים שקשה ולפעמים אפילו בלתי אפשרי לעשות בלעדיה. במחרטה אני משתמש בין השאר ליצירת ברגים חדשים, ליצירת כלים גליליים שונים כמו שייפנים מיוחדים, הארכות לצירים, ועוד.

בתמונה האחרונה ניתן לראות את אחד הכלים האהובים עליי, המיקרומוטור הדנטלי. אולי שמתם לב אליו בתמונה הראשונה. אולי הוא גם מזכיר לכם את רופא השיניים, בטח אם תשמעו אותו... כמו שהזכרתי בתחילת המאמר, ישנם כלים שלקוחים מתחומים אחרים, והמיקרומוטור הוא דוגמה לכך. המיקרומוטור משמש בעיקר תחום טכנאות השיניים. זה לא אותו כלי שרופא השיניים החביב שלכם מכניס לתוך הפה... אלא כלי שטכנאי השיניים משתמשים בו. אם אתם זקוקים גם לשן תותבת... סליחה אבל אני נאלץ לסרב...

 

המיקרומוטור הוא אחד הכלים השימושיים ביותר. לעומת זאת, הוא חסר תועלת לחלוטין בלי כל הביטים הקטנים שאת חלקם ניתן לראות מאחוריו. ישנם שייפנים, מברשות, כרסומות, מסורים, סכינים ועוד סוגים רבים של ביטים. שימו לב שסקסופוניסט הלגו שומר עליו באדיקות....

bottom of page