top of page

חורים עקומים

 

אם קראתם את המאמר על הכריות שלא סוגרות אתם כבר מבינים את העיקרון לפיו פועל הסקסופון. אם לא, הפסקה הראשונה של אותו מאמר מסבירה את העיקרון הבסיסי. בנוסף לנושאים המוזכרים במאמר הקודם ישנם אלמנטים חשובים נוספים, למשל חורים ישרים. דמיינו שני משטחים עקומים בעלי גבעות ושקעים אקראיים. אם תצמידו אותם לא תהיה אטימה אלא אם יהיו רכים מספיק להימעך אחד כלפי השני.

 

בתמונה הבאה ניתן לראות דוגמה לחור ואת הכפתור הסוגר אותו, שאליו מודבקת הכרית. דמיינו שאותם שני משטחים שהזכרתי קודם הם הכרית והחור. אחד מהם, החור, עשוי ממתכת ולכן הוא קשיח. לעומת זאת הכרית רכה יחסית. המטרה היא שהצורה של הכרית והחור יתאימו אחד לשני וכך על ידי לחיצה רגילה, שהיא עדינה יחסית, תהיה אטימה. הדרך הטובה ביותר להשיג זאת היא על ידי חור וכרית ישרים. למרות שהכרית רכה, אם היא מאיכות טובה היא תהיה מדויקת ולא רכה מדי. אם החור עקום או מעוות הכרית לא תיגע בכל היקף השוליים שלו בו זמנית. אפשרות אחרת היא שימוש בכרית רכה יותר, אך לדעתי כרית כזאת לא נותנת את אותה תחושה של מיידיות בנגינה. בנוסף, כאשר החור עקום מאוד אפילו כרית רכה תוכל לפתור את הבעיה לחלוטין. לצורך תמיכה לכל הצד האחורי של הכרית גם הכפתור צריך להיות ישר.

ניתן לבדוק אם חור הוא ישר והבדיקה לא מסובכת במיוחד בעזרת הכלים המתאימים. בתור התחלה אפשר פשוט להסתכל. לבדיקה יותר מדויקת מניחים בלוק מתכת ישר לחלוטין כנגד החור ומנדנדים אותו. אם מרגישים את הנדנוד כנראה שהחור עקום. לפעמים נדרשת בדיקה עוד יותר מדויקת. מניחים את אותה חתיכת מתכת ומשחילים נורה אל תוך הכלי. האור חודר באזורים הנמוכים ולא באזורים בהם יש מגע. ישנה בדיקה נוספת עוד יותר מדויקת אך לרוב לא הכרחית. כאשר חודר מעט מאוד אור החור עקום אך הבעיה לא גדולה במיוחד. במצבים כאלה ניתן ליישר את החור לחלוטין אך ישנם שיקולים נוספים.

שימו לב לתמונה הבאה:

בדרך כלל עיוות של 0.3 מ"מ נחשב לעיוות גדול. העיוות בדוגמה זו גדול בהרבה, יותר ממילימטר! בצד השני של החור המצב עוד אפילו גרוע יותר. כך הגיע הסקסופון מתיקון קודם. אין שום סיכוי שכרית תוכל לאטום את החור בצורה טובה. הכרית באמת לא אטמה, אך למרות זאת בדיקה של סגירת הכפתור עצמו נראתה פחות בעייתית מהמצופה. למה...?

 

גם החור וגם הכפתור צריכים להיות ישרים. הנה תמונה של הכפתור:

גם כאן התמונה לא מראה לגמרי כמה הוא עקום, אך ניתן לראות אותו כשהוא מוצמד לחתיכת מתכת ישרה לחלוטין. במקום ליישר את החור פשוט עיקמו את הכפתור וניסו להתאים אותו אל הצורה המועוותת של החור. בנוסף לכך, ולא בתמונה, הכרית עוותה בניסיון לשפר את המצב.

 

החור כנראה התעקם בגלל מכה כלשהי. לעומת זאת העיקום בכפתור הוא ללא ספק מכוון. אם הכפתור היה ישר באמת לא היה סיכוי להגיע לאטימה. אך הנסיון לעוות את הכפתור והכרית לא באמת הצליח. זה לא מפליא מפני שזה כמעט בלתי אפשרי להגיע לדיוק כשהחור כל כך מעוות. אולי זה מצב סביר כשמדובר בכלי זול במיוחד שכל דרך לגיטימית, אבל כאן מדובר באחד הדגמים הטובים והיקרים ביותר...

ישנן מספר שיטות ליישור חורים וכפתורים. השיטה בה בוחרים תלויה בעיוות המסוים של החור. בתמונה הבאה ניתן לראות את אותו החור שהיה כל כך עקום בתמונה שלמעלה. זוהי גם אותו בלוק מתכת שמוצמד אליו. גם כאן הנורה נמצאת בתוך הסקסופון ומאירה את החור, אך לא ניתן לראות זאת מפני שהחור ישר לחלוטין. הכפתור גם תוקן ולאחר מכן לא הייתה בעיה של אטימת הכרית, שכמובן הוחלפה.

אפילו בכלים חדשים לא תמיד החורים ישרים. הסקסופון בדוגמאות הוא ישן מאוד ואפשר לראות עליו שעבר הרבה. החורים התעקמו באופן קיצוני במשך השנים מכל מיני סיבות. הכלי עבר תיקונים אך בעיה בסיסית זאת מעולם לא תוקנה.

bottom of page